Dagbesteding

De Roofvogelhoeve Valkerij & Dagbesteding

Samenwerken, dagstructuur, persoonlijke verzorging en zelfontwikkeling. Allemaal belangrijke elementen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, of vanzelf gaan. Daarnaast leven we in een maatschappij waarbij “meedoen in het bedrijfsleven” de standaard is geworden. Helaas is dit niet voor iedereen weg gelegd, en vallen veel mensen hierdoor tussen wal en schip. Zij ervaren hierdoor vaak moeilijkheden bij het leggen van (sociale) contacten en vasthouden van werk en/of motivatie voor leren en zelfontwikkeling. Ook het vinden van een zinvolle dagbesteding kan lastig zijn.

De Dagbesteding - arbeid
De Roofvogelhoeve Valkerij & Dagbesteding biedt een plek aan waar u terecht kunt voor professionele dagbesteding, ondersteuning en begeleiding. Onze Roofvogelhoeve is gevestigd in de Noordoostpolder. In de polder nabij Blokzijl hebben we een schitterende natuurlijke habitat gecreëerd voor onze roofvogels en uilen. Op dit educatief ingerichte terrein verzorgen we onder andere workshops, demonstraties en educatieve biologielessen voor scholen. We werken bij de Roofvogelhoeve Valkerij & Dagbesteding dus vooral buiten. Buitenwerk zoals grasmaaien, snoeien, wieden, zaaien en (ver)planten, geeft je een concreet project om mee te werken. Een project om doelen aan te verbinden, om resultaat van te zien en je uit te dagen om zaken te realiseren. Het leert je ook om rekening te houden met de kou en regen, en te genieten van een zonnige dag. De natuur is geduldig en geeft ons de mogelijkheid om weerbaarheid te kweken en te leren om ons eigen leven vorm te geven. Daarnaast is onze mooie plek een heerlijke prikkelarme plek waarin mens en dier zich direct thuis voelen.

De Dagbesteding - dierverzorging
Naast de fysieke arbeid is ook dierverzorging onderdeel van de dagbesteding. Heb je niets met dieren dan is dit overigens geen verplichting. De Roofvogelhoeve is de thuisbasis van mooie en bijzondere roofvogels en uilen, daarnaast houden we in onze Avonturentuin enkele bijzondere andere diersoorten zoals schildpadden, eekhoorns, prairiehondjes en papegaaien.
De werkzaamheden zijn zeer divers; Van het schoonmaken van de verblijven, het trainen van de vogels tot het assisteren tijdens workshops en demonstraties. Maatschappelijke participatie is dus ook een belangrijk onderdeel van ons dagbestedingsprogramma.

Leren & Ontwikkelen:
Tijdens de arbeid en dierverzorging / training is er veel aandacht voor de sociaal- emotionele ontwikkeling van de deelnemers.

We werken onder andere met ze aan:
- (Zelf)vertrouwen
- Motivatie
- Verantwoordelijkheid
- Trots
- Persoonlijke groei
- Zelfstandigheid

We leren daarnaast vaardigheden zoals
- Op tijd komen
- Netjes en verzorgd op je werk komen en aan het werk gaan
- Samenwerken
- Collegialiteit
- Eigen mogelijkheden en grenzen ontdekken
- Talentontwikkeling

Wanneer het werk op de Roofvogelhoeve gedaan is, dan kunnen we voor (groen)onderhoudsklussen uitwijken naar het aangrenzende terrein van de Strandhoeve en daarnaast ook een helpende hand bieden bij de Huisdierenservice Big-Hug. Ook zullen we voor de Strandhoeve enkele moestuinbakken verzorgen en bijhouden. In deze moestuinbakken zullen we seizoensproducten gaan zaaien en oogsten welke verwerkt worden in de keuken van de Strandhoeve. Het groenafval uit de keuken wordt weer gebruikt om bijvoorbeeld de deiren in de Avonturentuin op de Roofvogelhoeve te voorzien van eten. De kringloop van het leven!

Gezamenlijk hebben we het doel om met de deelnemers en hun omgeving te werken aan een optimale voorbereiding op de volgende stap in de ontwikkeling richting werk, beschut werk, onderwijs of dagbesteding.

  • Niels en cliënt
    Niels en cliënt
  • Cliënt met steenarend
    Cliënt met steenarend
  • Cliënt met kerkuil
    Cliënt met kerkuil